caricaturaSAI.ro - PROIECTE - codul penal
JV2 Folder Gallery

Codul Penal in Caricaturi

Codul Penal în Caricaturi a fost cel mai important proiect artistic al meu. Încă din anul 2004 am ieşit în lume cu o expoziţie pilot care includea 15 articole, tratate satiric. Odată cu această expoziţie am lansat ideea unui astfel de demers artistic şi, implicit, a devenit o datorie morală ducerea lui la bun sfârşit. Am aşteptat destul de mult pentru a gasi „formula” cea mai potrivită pentru concretizarea proiectului şi, iată-ma acum, în plin proces de elaborare şi transpunere în desen satiric a Codului Penal. Dacă legile sunt multe şi desenele vor fi asemeni. Partea Specială a Codului Penal este „tratata” prin aproape 350 de desene iar dificultatea nu e dată de această „cantitate” ci de modul de abordare a unor articole cu conotaţii delicate, dramatice sau tragice a căror  satirizare este în pericol de a deveni „sare pe rană” iar nu”sare şi piper”. Te intreb pe tine cum ai exprima prin desen umoristic o prevedere legală cu privire la „raportul sexual cu un minor” , „pruncuciderea” ori „sclavia”.  Tocmai de aceea caricatura e mai degrabă educativă decât ridiculizantă. 
Sunt sigur că iese o treabă bună dar mai ales utilă . Codul Penal în caricaturi se adresează oamenilor obişnuiţi iar nu juriştilor sau infractorilor. Este un demers artistic de prezentare a legii acelora care nu se tem de ea şi pot savura satira fără teama de a se „regăsi” în ilustrarea vreunui articol.
Am gasit de cuvinţă să îţi ofer un „demo” al acestei idei cu speranţa că vei dori să vezi şi să răsfoieşti şi versiunea „full”.Ai şi tu răbdare cum am avut şi eu aşteptând ca „perlamentarii” să definitiveze actul legislativ.
Cred că îl voi „promulga” înaintea lor...